Hoe Marvel haar filmrechten verloor en weer terugkreeg

Avengers vs. X-Men. Afbeelding van Marvel Comics.

 Disney sloot afgelopen week een deal om een groot deel van Fox over te nemen. Dit betekent dat Marvel de rechten weer heeft om films met de X-Men en Fantastic Four te maken. Hoe verloren zij deze rechten eigenlijk in de eerste plaats?

De Comics Crash

Voor het antwoord hierop moeten we eventjes terug in de tijd. In de jaren ’90 werden comics opeens zeer populair. Niet omdat mensen de strips graag wouden lezen, maar omdat ze een goede investering zouden zijn. Er gingen verhalen rond over comics uit de Gouden Eeuw die voor duizenden dollars verkocht werden. Veel verzamelaars begonnen daarom comics te kopen, hoe exclusiever de cover hoe beter. De blaadjes gingen miljoenen keren over de toonbank.

Na een aantal jaar kwamen de kopers er echter achter dat hun investering niets waard was. Er waren namelijk gigantische hoeveelheden van dezelfde comics in omloop. Hierdoor daalde de verkoop van comics halverwege de jaren 1990 sterk. Dit, in combinatie met wat twijfelachtige zakendeals, zorgde ervoor dat Marvel in 1996 failliet ging.

Blade (1998). Afbeelding via IMDb.

Rechtenverkoop als redding

Om het bedrijf te redden verkocht Marvel de filmrechten van haar personages. Sony kreeg de rechten van Spider-Man, Universal kreeg Hulk, en Fox mocht films met de X-Men gaan produceren.

De strategie lukte, Marvel was gered. Ze hadden van de deal echter veel minder profijt dan de bedrijven aan wie ze de rechten hadden verkocht. Blade leverde bijvoorbeeld $70 miljoen op, maar Marvel had de filmrechten verkocht voor een schamele $25.000. De Spider-Man- en X-Men-films waren een gigantisch succes, maar Marvel zag van die paar miljard dollar maar een klein percentage terug.

[quads id=1]

Iron Man (2008). Afbeelding via IMDb.

Vlucht naar de top

Uiteraard zat deze situatie Marvel niet lekker. In 2003 kwam voor het eerst het idee ter sprake om zelf films te gaan produceren. Ook werd bedacht om deze films (net als in de comics) met elkaar te verbinden. Twee jaar later maakte Marvel een deal met Merrill Lynch, een Amerikaanse bank. Ze kregen genoeg geld om tien films te produceren. Er zat wel een addertje onder het gras; als de films zouden floppen kreeg de bank de filmrechten van alle personages.

Gelukkig voor Marvel pakte de deal goed uit. In 2008 verscheen de kaskraker Iron Man. De films die volgden werden ook goed ontvangen. Zelfs de film met het minste succes, Captain America: the First Avenger, behaalde winst.

Spider-Man: Homecoming (2017). Afbeelding via IMDb.

Terugwinnen rechten

Natuurlijk waren er wel hobbels onderweg. Sinds het succes van de Marvel Cinematic Universe wil Marvel graag alle rechten van haar personages terugkrijgen. Daar wouden de andere studio’s niets van weten, aangezien de superheldenfilms veel geld opleverden. Vooral met Fox leidde dit tot een moeizame relatie. Zo zou Marvel minder comics met de X-Men en Fantastic Four uitbrengen om het succes van Fox’ films te verminderen.

Toch wist Marvel het in 2015 op een akkoordje te gooien met Sony. Ze delen nu de rechten. Sony financiert en verspreidt de films en krijgt de winst van de verkoop. Marvel heeft echter de creatieve touwtjes in handen en produceert de films. Zo konden ze Spider-Man alsnog introduceren in de MCU.

Nu komt daarbij dat Marvels moederbedrijf, Disney, grote delen van Fox heeft gekocht. Hiermee hebben ze ook de rechten van de Fantastic Four en de X-Men bemachtigd. Marvel heeft nog niet alle filmrechten van haar personages terug, maar met hun laatste aanwinst ziet de toekomst van de MCU er zonnig uit.

Wees de eerste die reageert op "Hoe Marvel haar filmrechten verloor en weer terugkreeg"

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.