Top 5 Vrijdag: Conan the Barbarian

Conan, door Esad Ribic. Afbeelding via Marvel Comics.

Marvel heeft de licentie van Conan teruggekregen. Vanaf 2019 verschijnt het personage van Robert E. Howard weer onder de banner van Marvel Comics. Eerder publiceerde Dark Horse strips met de ‘Cimmerian Barbarian’. Zij hadden vanaf 2003 de licentie voor Conan. Nu keert deze dus weer terug naar the House of Ideas, waar het personage in 1970 voor het eerst in stripvorm verscheen. Dit is dus een mooi moment om terug te kijken op de beste comics met Conan.

5. Conan the Barbarian (1970)

Uitgever: Marvel Comics
Schrijver: Roy Thomas
Illustrators: Barry Windsor-Smith en John Buscema

Het was Roy Thomas, de schrijver van deze serie, wie de licentie verkreeg om Conan-comics uit te geven. Het was een groot risico voor Marvel, aangezien er nog nooit eerder een comic in het swords and sorcery-genre was gepubliceerd in Amerika. Na een voorzichtige start werd het echter een daverend succes. Conan the Barbarian was een van de populairste strips van de jaren ’70 en gaf het genre een nieuwe impuls.

Afbeelding van Marvel Comics

4. Conan the Slayer (2016)

Uitgever: Dark Horse Comics
Schrijver: Cullen Bunn
Illustrator: Sergio Dávila

Als je op zoek bent naar een wat recentere titel, dan heb je een goeie aan Conan the Slayer. Cullen Bunn is een van de beste schrijvers op dit moment, wat hij wederom laat zien in deze titel. Hij blijft daarbij trouw aan de originele verhalen, maar geeft er zijn eigen twist aan. Daarbij zijn de illustraties van Dávila levendig en maakt hij prachtige splash pages.

Afbeelding van Dark Horse

3. Savage Sword of Conan (1974)

Uitgever: Marvel Comics/Curtis Magazine
Schrijver: Roy Thomas
Illustrator: John Buscema, Barry Windsor-Smith e.a.

In de jaren 1970 was de Comics Code nog in gebruik, wat inhield dat strips kindvriendelijk moesten zijn. Uiteraard staat Conan niet bekend om zijn vriendelijke onderhandelmethodes, noch zijn preutsheid. Om de regels dus te omzeilen en Conan recht aan te doen, werd er een Conan-tijdschrift uitgegeven. Op deze manier hoefde Marvel zich niet aan de Comics Code te houden. De zwart-witte comic werd al snel een cultklassieker en mag niet overgeslagen worden door echte Conan-fans.

Afbeelding van Marvel Comics

[quads id=01]

2. Savage Tales #2-3 (1973)

Uitgever: Marvel Comics
Schrijver: Roy Thomas
Illustrator: Barry Windsor-Smith

Savage Tales was een bijzonder blad. Het eerste deel kwam in 1971 uit, waarna fans tweeënhalf jaar moesten wachten op het vervolg. Gelukkig werd dit dubbel en dwars goedgemaakt door een van de beste Conan-comics te leveren in Savage Tales #2 en (vier maanden later) in Savage Tales #3. Het verhaal Red Nails is uitstekend. De illustraties van Barry Windsor-Smith zijn op een hoogtepunt. De zwart-witte tekeningen springen in het oog op een manier die ingekleurde afbeeldingen dat niet zouden kunnen. Het is daarmee zeker een must om te lezen.

Afbeelding van Marvel Comics

1. Conan (2003)

Uitgever: Dark Horse Comics
Schrijver: Kurt Busiek
Illustrator: Cary Nord

Toen Dark Horse de licentie kreeg van Conan lieten ze er geen gras over groeien. Ze brachten als eerste een van de meest gewaardeerde Conan-comics uit. Hij is zo goed (en trouw aan het orignele werk) dat hij zelfs wordt gesteund door de Robert E. Howard Foundation. Het verhaal is goed geschreven en de illustraties van Cary Nord doen denken aan de beroemde boekomslagen van Conan door Frank Frazetta.

Afbeelding van Dark Horse

Wees de eerste die reageert op "Top 5 Vrijdag: Conan the Barbarian"

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.