Sandman Universe stelt Droomwereld Neil Gaiman open

The Sandman Universe. Afbeelding door Bilquis Evely, via Entertainment Weekly. Van DC Comics

Neil Gaiman schreef in de jaren ’80 en ’90 de inmiddels iconische serie Sandman. Afgezien van een spin-off hier en daar bleef het de afgelopen jaren stil rond de Sandmanwereld. Nu kondigt DC Comics de Sandman Universe aan, onder toezicht van Neil Gaiman.

Op de dertigste verjaardag van Sandman komt de Droomwereld van Neil Gaiman weer terug. The Sandman Universe is een one-shot die aankomende augustus verschijnt onder het Vertigo-label van DC. Deze comic leidt vier verschillende nieuwe series in. De series bevatten nieuwe personages, maar ook oudgedienden zoals Lucifer, tovenaarsleerling Tim Hunter en bibliothecaris Lucien. Gaiman zal zelf niet de pen oppakken, maar heeft wel de schrijvers uitgekozen wie de verhalen gaan schrijven. House of Whispers wordt geschreven door Nalo Hopkins, Books of Magic door Kat Howard, The Dreaming door Si Spurrier en Lucifer door Dan Watters. De one-shot wordt door alle schrijvers geschreven, naar het idee van Neil Gaiman.

Het schrijversteam van The Sandman Universe. Vlnr: Kat Howard, Neil Gaiman, Nalo Hopkinson, Si Spurrier en Dan Watters. Afbeelding via Entertainment Weekly.

[quads id=01]

Spelen met wereld

In een exclusief interview met Entertainment Weekly vertelde Neil Gaiman waarom de wereld nu terugkeert. “De wereld van Sandman is een gigantische zandbak met zoveel fantastisch speelgoed waar niemand mee kon spelen. Ik begon me schuldig te voelen.”

In het interview vertelde de schrijver dat de nieuwe creatieve teams niet zomaar wat kunnen verzinnen. Sandman blijft namelijk een persoonlijk project voor hem. “Maar voor nu gaat het vooral om met plezier terug te kijken naar de geschiedenis van Vertigo. De lol zit hem in het rond de tafel zitten met slimme schrijvers wie van het materiaal houden en om te zeggen: ‘laten we spelen’.”

Nog niet alle illustrators voor de series zijn bekend. Wel heeft DC Comics omschrijvingen en covers van de nieuwe comics gepubliceerd:

The Sandman Universe #1

Door Jae Lee. Afbeelding via Entertainment Weekly, van DC Comics.

Plot: Neil Gaiman
Schrijvers: Si Spurrier, Nalo Hopkinson, Dan Watters en Kat Howard
Illustrator: Bilquis Evely
Cover art: Jae Lee
Verschijningsdatum: 8 augustus

Daniel, de Droomheer, is vermist, wat chaos veroorzaakt in het koninkrijk der dromen… Een scheur tussen werelden is geopend wat een ruimte achter het Dromen onthult. Een boek uit Luciens bibliotheek van ongeschreven boeken wordt in de wakende wereld ontdekt door een groep kinderen. Een nieuw Huis verschijnt naast de Huizen van Geheimen en Mysteries: het Huis van Fluisteringen, met de waarzegster Erzulie als huisbaas. Ergens anders is Lucifer weer gevallen, dit keer in een zelfontworpen Hel. In Londen droomt het jongetje Timothy Hunter ervan ’s werelds beste tovenaar te worden, maar heeft tegelijkertijd nachtmerries dat hij in plaats daarvan haar grootste vijand wordt.

[quads id=01]

The Dreaming

Door Bilquis Evely. Afbeelding via Entertainment Weekly, van DC Comics.

Schrijver: Si Spurrier
Illustrator: Bilquis Evely
Cover art: Yanick Paquette

Er is een plaats waar goden en verhalen geboren worden. Maar 23 jaar nadat hij werd aangewezen als zijn meester heeft Droom van de Eindelozen het Dromen verlaten. Zijn afwezigheid veroorzaakt een reeks misdaden en ongelukken welke de levens opslokken van hen die al met Drooms lot verbonden waren, waaronder Lucien de bibliothecaris, Matthew de Raaf en Dora, een monster zonder herinneringen. Terwijl ze worstelen de Koning terug te krijgen op zijn troon, krijgen ze te maken met intrige van binnenuit en verovering van buiten. Overweldigers cirkelen als aasgieren om het weerloze domein en een onmogelijke schaduw wacht op zijn geboorte bij een scheur in de realiteit terwijl de bewoners van het Dromen hun verhalen uitspelen van verlies en liefde, terugtrekking en weerstand.

House of Whispers

Afbeelding via Entertainment Weekly, van DC Comics.

Schrijver: Nalo Hopkinson

Latoya is in een coma. Haar vriendin schakelt de hulp in van Latoya’s twee jongere zusjes. Met het Boek van Fluisteringen stelen ze per ongeluk de essentie van Erzulie, een Voodoogodheid. De psychische terugslag van de spreuk zorgt ervoor dat haar huis in het Dromen belandt, naast de Huizen van Geheimen en Mysteries en hun eigenaren Kaïn en Abel. In de echte wereld wordt een jonge vrouw wakker met een mystieke vorm van het syndroom van Cotard: ze gelooft dat ze dood is, en ze projecteert haar overtuiging naar anderen. Hierdoor worden zij bewakers van de Kloof die in het Dromen is verschenen.

[quads id=01]

Lucifer

Afbeelding via Entertainment Weekly, van DC Comics.

Schrijver: Dan Watters

Een paar jaar geleden verdween de duivel. Sommigen zeggen dat hij is overleden of simpelweg is weggelopen, anderen denken dat hij nooit heeft bestaan. Maar wij zijn niet sommige mensen. Nee, dit is het enige echte verhaal over wat er gebeurd is met de Prins van Leugens, de Brenger van Licht – Lucifer, de blinde, misdeelde oude man, wie in een klein pension woont in een rustig stadje waar niets echt is wat het lijkt en waar niemand kan ontkomen. Hij is gevangen, zie je? Opgesloten in een bizarre gevangenis zonder enige kennis van hoe en waarom hij daar terecht is gekomen. In de tussentijd gelooft een stervende politieman in LA dat zijn lijdensweg een roep naar een goddelijke missie is – een die hem openbaringen geeft over de duivel zelf.

Books of Magic

Schrijver: Kat Howard

Afbeelding via Entertainment Weekly, van DC Comics.

Timothy Hunter mag wel voorbestemd zijn om de krachtigste magiër te worden in het universum, maar hij is nog steeds een tiener uit Londen, en magische krachten hebben maakt dingen alleen maar lastiger. Het is niet alsof hij zijn magie kan gebruiken om zijn examens te halen, zijn pesters tegen te houden of zijn leuke vriend te overtuigen om samen uit te gaan. Terwijl Tim zijn leven probeert te leiden zijn er cultleden wie hem willen vermoorden omdat ze geloven dat zijn kracht hem zal corrumperen. Oh, en dat zijn de goeieriken. Gelukkig is zijn invalleraar meer dan dat ze lijkt. Misschien kan zij Tim helpen het geheim achter de Boeken der Magie te ontdekken…

Wees de eerste die reageert op "Sandman Universe stelt Droomwereld Neil Gaiman open"

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.