De Zilveren Eeuw van comics

Fantastic Four #1. Afbeelding van Marvel Comics

Afgelopen week schreven we een artikel over de Gouden Eeuw van comics. Nu gaan we verder met de Zilveren Eeuw van comics, welke begon in 1956.

Supermans superhaar. Afbeelding van DC Comics

Het einde van de Gouden Eeuw van comics werd ingeluid door de Comics Code Authority. Zij stelden strenge regels op waar comics aan moesten voldoen. Door deze censuur werden verhalen geschikter voor kinderen, maar het leidde ook tot simplistische verhalen. De verhalen waren erg zwart-wit, het goede moest altijd het kwade overwinnen. Omdat volwassen thema’s verboden waren en om toch wat variatie te creëren waren sommige comics erg dwaas. Er waren pratende gorilla’s, dieren met superkrachten en Kryptonische doodinstrumenten. Ook werden er regelmatig plots vreemde nieuwe superkrachten bedacht voor superhelden.

Een nieuw tijdperk
Doordat veel horrorcomics werden verboden na de invoering van de Comics Code werden superhelden weer populairder. Dit begon met Showcase #4, uit 1956. In deze strip werd The Flash opnieuw geïntroduceerd als Barry Allen. The Flash was een succes, waarna DC-helden als Green Lantern, Atom en Hawkman (her-)introduceerden.

In de jaren 1960 differentieerde DC de nieuwe helden van de oude door te stellen dat ze uit een parallelle wereld kwamen. De helden van de Zilveren Eeuw woonden op Earth-One, de oude helden kwamen van Earth-Two.

Personages met gebreken
Marvel wou graag meedoen aan het hernieuwde succes van DC. Ze zagen dat een bepaalde titel het erg goed deed, Justice League of America. Met de wens een eigen superheldenteam te publiceren werd Fantastic Four bedacht. Onder meer deze Marvelcomic werd populair onder studenten doordat ze zich met de personages konden identificeren. De superhelden hadden gebreken en twijfelden soms aan zichzelf. Ze maakten zich niet alleen zorgen over het redden van de wereld, maar ook over het betalen van de huur.

Lois Lane #59. Afbeelding van DC Comics

Verschillen
Het grote verschil met de Gouden Eeuw is dat er in de Zilveren Eeuw veelal een wetenschappelijke verklaring was voor de superkrachten. In de Gouden Eeuw was magie of een andere bovennatuurlijke kracht vaak de oorzaak van supervaardigheden. De nieuwe helden verkregen deze bijvoorbeeld door getroffen te worden door bliksem, of door gammaradiatie. Deze interesse voor sciencefiction werd teweeggebracht door de ruimtewedloop.

Een ander verschil kwam door de rijzende populariteit van het conservatisme. Het werd minder acceptabel om sociale normen en waarden in twijfel te trekken. Dit ging vooral ten koste van de vrouwelijke personages. In de Gouden Eeuw was Lois Lane erg ambitieus en onafhankelijk, maar in de nieuwe verhalen werd ze voorgesteld als iemand wie Superman probeerde te dwingen met haar te trouwen. Wonder Woman stelde zich verontschuldigend op voor het redden van mannen in nood en verloor haar superkrachten.

Undergroundcomix
Door de censuur van de Comics Code ontsproten er uit de undergroundcultuur zelfgepubliceerde ‘comix’. De naam comix werd gebruikt om zich te onderscheiden van de reguliere comics. Ook gaf de ‘x’ een hint over de inhoud. In de stripboeken was alles te vinden wat de Comics Code Authority verbood, waaronder drugsgebruik, seks en bloederig geweld. Ook waren politiek en realistische weergaves van de wereldproblematiek populaire thema’s. Comix vierden hun hoogtijdagen tussen 1968 en 1975, toen zij veelvuldig in headshops verkrijgbaar waren.

Vermindering invloed
Het einde van de Zilveren Eeuw van comics begon in de vroege jaren ‘70. In 1970 debuteerde Conan the Barbarian bij Marvel na verzoeken van de fans. Dit was ongebruikelijk, aangezien Conan niet bekend staat als een held met veel moralen. In hetzelfde jaar kreeg Green Lantern door een nieuw creatief team een veel serieuzere toon dan voorheen. Sociale en politieke problemen kwamen meer ter sprake.

In 1971 versoepelde de Comics Code Authority haar regels. Vampiers, boze geesten en weerwolven werden toegestaan in comics, net als de suggestie van verleiding. Ook werd af en toe het sympathie tonen voor misdaden, het tonen van corrupte machthebbers en het doden van agenten getolereerd.

The Amazing Spider-Man #97. Afbeelding van Marvel Comics

Later dat jaar werd Stan Lee gevraagd door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Educatie of hij een verhaal wou schrijven over drugsgebruik. Hij schreef daarop drie Spider-Mancomics waarin drugs werden geportretteerd als gevaarlijk en niet cool. De Comics Code Authority keurde de comics af, aangezien het tegen het regelement inging. Toch publiceerde Marvel de comics, zonder het keurmerk. Ze werden goed ontvangen, waarna de regels weer werden aangepast.

Door deze herzieningen in de regels werden comics met meer volwassen thema’s goedgekeurd, wat leidde tot de Bronzen Eeuw van comics.

Plaats de eerste reactie op "De Zilveren Eeuw van comics"

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.