Top 5 Vrijdag: Vertigo

Afbeelding via Animation Xpress

Vertigo wordt volgend jaar opnieuw gelanceerd. Dit werd bekendgemaakt op New York Comic Con. Het perfecte moment om de beste Vertigo-titels (opnieuw) te lezen.

5. 100 Bullets

Afbeelding van Vertigo

In 100 Bullets vraagt agent Graves verschillende slachtoffers of zij wraak willen nemen op degene wie hen onrecht heeft aangedaan. Hij geeft ze een geweer, gegevens over het doelwit en 100 ontraceerbare kogels. Hiermee stelt de serie de vraag of mensen hun wens voor wraak zullen uiten wanneer ze hier de kans voor krijgen.

Deze misdaadserie uit 1999 won een Eisner Award en een Harvey Award. Geschreven door Brian Azzarello en getekend door Eduardo Risso, de serie werd geprezen als een ‘donkere, gewelddadige en slimme serie’ en ‘een serie met niet te stuiten verhalen over moralen’.

4. Preacher

Afbeelding van Vertigo

Preacher vertelt het verhaal van Jesse Custer, een priester uit Texas. Hij wordt bezeten door Genesis, een baby van een engel en demon, wiens krachten die van God zouden kunnen overstijgen. Jesse komt erachter dat God de hemel verlaten heeft, waarna hij besluit God te zoeken en een hartig woordje met hem te praten.

Preacher werd geschreven door Garth Ennis en geïllustreerd door Steve Dillon. De serie liep van 1995 tot 2000. Inmiddels is de comic verfilmd als televisieserie op de Amerikaanse zender AMC.

3. Y the Last Man

Afbeelding van Vertigo

Y the Last Man gaat over Yorick Brown. Samen met zijn kapucijnaapje Ampersand is hij de enige mannelijke overlevende in een wereldwijde ramp waar alle mannelijke zoogdieren plots sterven. Hij en de overlevende vrouwen moeten een oplossing zien te vinden voordat alle zoogdieren voorgoed uitsterven.

De serie uit 2002 is onder meer omschreven als ‘volkomen geloofwaardige kritiek op de samenleving’ en ‘een serieus grappige en genuanceerde fabel’. Brian K. Vaughan schreef de serie, met Pia Guerra als tekenaar.

2. Fables

Afbeelding van Vertigo

Fables vertelt het verhaal van verschillende fabelfiguren wie zijn gevlucht voor de Adversary. Deze heeft hun thuiswerelden verwoest, waardoor ze uitwijken naar New York op Aarde. Het verhaal gaat niet alleen over hun vlucht van en strijd met de Adversary, maar ook over hun persoonlijke leven op Aarde.

De serie van Bill Willingham liep van 2002 tot 2015 en heeft veel prijzen gewonnen, waaronder 14 Eisner Awards. Het populaire spel ‘The Wolf Among Us’ van Telltale Games is gebaseerd op de strip.

1. Sandman

Afbeelding van Vertigo

Sandman gaat over Droom, een van de zeven Eindelozen. De stripserie van Neil Gaiman verschilt van de reguliere comic, aangezien het eerder een verhaal over verhalen is. Niet alle verhalen in de serie gaan over Droom, al speelt hij dan vaak wel een rol in de achtergrond. Veel van de verhalen zijn introspectief en hebben een horror- of fantasiesetting.

Sandman heeft vele prijzen gewonnen en is een van de weinige comics die in de New York Times Best Seller list heeft gestaan.

Plaats de eerste reactie op "Top 5 Vrijdag: Vertigo"

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.