De Bronzen Eeuw van comics

Iron Mans Demon in a Bottle. Afbeelding van Marvel Comics.

Na goud en zilver komt… brons! De Bronzen Eeuw van comics vond plaats tussen begin jaren 70 en halverwege de jaren ’80.

Nieuwe regels

Green Lantern Green Arrow #85. Afbeelding van DC Comics

In 1971 versoepelde de Comics Code Authority de richtlijnen omtrent wat er allemaal in comics mocht voorkomen. Door deze verandering konden uitgevers meer volwassen verhaallijnen publiceren. In Green Lantern & Green Arrow werden bijvoorbeeld sociale en politieke problemen behandeld. De Batmanstrips werden meer gothisch, met een gekwelde Batman als burgerwacht en met vijanden die hun slachtoffers soms doodden.

Ook werden de strips minder zwart-wit wat goed en kwaad betreft. In een verhaallijn van Captain America realiseert hij zich dat hij kan pleiten voor de Amerikaanse waarden zonder altijd achter zijn regering te staan. Het werd daarbij acceptabel om over religie te praten in comics. Vooral horrorcomics met religieuze thema’s werden populair.

Een ander gevolg van de versoepeling van de regels was dat er meer huid werd laten zien in de comics. De kostuums van vrouwen werden korter en toonden meer decolleté. Sommige mannelijke personages, zoals Conan, droegen niet eens een shirt.

Sociale revoluties

Luke Cage: Hero For Hire #1. Afbeelding van Marvel Comics

Deze veranderingen kwamen niet alleen door de versoepeling van de Comics Code, maar ook door de roerige tijden in Amerika. De Vietnamoorlog, Watergate en verschillende sociale bewegingen hielden de gemoederen bezig. Er werden mede door deze sociale bewegingen meer diverse personages gemaakt. Zo waren er meer vrouwelijke superhelden. Deze, en de al bestaande vrouwelijke personages, werden zelfverzekerder, assertiever en onafhankelijker neergezet. Daarnaast werden er meer zwarte, Aziatische en indiaanse helden gemaakt. Helaas werden veel van deze personages op stereotypes gebaseerd.

Onder meer de X-Men werden door deze bewegingen populair. Zij behandelden in hun verhalen thema’s als homofobie en racisme.

Een andere manier waarop uitgevers relevant wouden zijn bij het publiek was door te kijken naar hun interesses. Superhelden bestreden kwaad door middel van onder meer disco, motors en American football. Dit was niet altijd een succes, veel van deze helden zijn vergeten. Anderen, zoals Ghost Rider en Dazzler, lijken de tand des tijds te hebben doorstaan.

Experimenten met comics

De X-Men Phoenix Saga. Afbeelding van Marvel Comics

In de Bronzen eeuw werd er flink geëxperimenteerd met het format van comics. Zo werden de eerste saga’s gemaakt. Eerder was elke comic een op zichzelf staand verhaal. Nu werden de gevolgen van eerdere verhalen voelbaar in de volgende. De Dark Phoenix Saga liep over meerdere delen. Het einde veranderde de status quo van de stripboeken die daarna kwamen. Dit was bijvoorbeeld ook het geval bij Spider-Mans ‘Death of Gwen Stacy’. De personages wie doodgingen bleven dood in de stripboeken en de personages rouwden om hen.

Tevens werd de graphic novel populairder. Dit kwam mede door de publicatie van Will Eisners ‘A Contract with God’. De graphic novels verschenen in de kiosk zonder het zegel van de Comics Code Authority. Ze waren vaak zwart-wit en satirische en politieke insteken waren populair. De tekeningen waren vaak innovatief. Daarbij werden vele gimmicks uitgeprobeerd om te zien wat wel en niet werkte. DC lanceerde bijvoorbeeld 50 nieuwe titels waarvan er later veel gecanceld werden. Om op een ‘veiligere’ manier nieuwe concepten uit te proberen werd de miniserie bedacht.

Verandering van toon

Crisis om Infinite Earths #1. Afbeelding van DC Comics.

In 1985 en 1986 werden er comics en graphic novels gepubliceerd die een stuk grimmiger in toon waren. Met name Watchmen en the Dark Knight Returns worden gezien als de inleiders van de Donkere Eeuw van comics.

Ook DC’s Crisis on Infinite Earths wordt gezien als een van de comics die de industrie veranderde. ‘Crisis’ werd geschreven om de problemen met de continuïteit van de verhalen op te lossen. Veel van DC’s verhalen spraken elkaar namelijk tegen. Ook waren de verhalen soms onoverzichtelijk door het gebruik van verschillende universums waarin personages bestonden. Daarom werd er een verhaal geschreven waarbij er maar een wereld overbleef met bepaald aantal personages. Sommige helden stierven hierdoor, waaronder Barry Allen en Supergirl. Door deze verandering werd DC weer een sterke concurrent van Marvel, wie het beter deed dan DC in de voorgaande jaren.

Plaats de eerste reactie op "De Bronzen Eeuw van comics"

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.