Moderne Eeuw van Comics

All-New All-Different Marvel. Afbeelding van Marvel Comics

De Moderne Eeuw van comics volgt de Donkere Eeuw van comics op. Rond het jaar 2000 kregen comics een lichtere en blijere toon. Dit stond in groot contrast met het geweld uit de Donkere Eeuw.

Nieuw publiek

Unbeatable Squirrel Girl. Afbeelding van Marvel Comics

Vooral Marvel Comics staat bekend om de meer cartoon-achtige comics die ze uitbrengen. Een uiterste hiervan is Unbeatable Squirrel Girl. Dit personage was origineel als grap bedacht, maar kreeg in 2015 haar eigen serie. De tekeningen zijn cartoonesk en de verhalen hebben een humoristische, dwaze toon. Met Unbeatable Squirrel Girl probeert Marvel een nieuw publiek aan te spreken. Dit wordt ook gedaan door meer diverse personages in te zetten, zoals Ms. Marvel, Miles Morales en Jane Foster.

Daarnaast wordt er veel inspiratie opgedaan bij de films. Sinds de lancering van de film X-Men in 2000 is de populariteit van stripverfilmingen gestaag gestegen. De films en series zijn zelfs zo populair dat er veranderingen gedaan worden in de comics om nieuwe lezers aan te spreken. In de Green Arrow-comics werden personages als Felicity Smoak en John Diggle toegevoegd om kijkers van Arrow te trekken. The Guardians of the Galaxy zijn geheel aangepast om de filmversies te reflecteren, tot baby Groot aan toe.

Saga. Afbeelding via Image Comics

Indie

Verdere diversificatie gebeurt door de stijgende populariteit van indiecomics. Stripboeken van onafhankelijke uitgevers krijgen steeds vaker lovende kritieken van recensenten. Vooral Image Comics heeft veel succes. In 2009 besloot de uitgeverij om meer verschillende soorten comics uit te geven. Hierna werden er succesvolle comics als Saga, East of West en Chew gepubliceerd. Door de goede recensies werd het steeds normaler voor het doorsnee publiek om beeldromans te lezen.

 

Reboot, relaunch, retold

Flashpoint. Afbeelding van DC Comics

Tijdens de moderne eeuw werd het populair om een personage, of zelfs een heel universum, een nieuwe geschiedenis mee te geven. Deze trend begon al in de Donkere Eeuw van comics, met Crisis on Infinite Earths. In recente jaren is het echter populair geworden om grootschalige evenementen te houden waar ‘niets meer hetzelfde zal zijn’. DC Comics deed dit onder meer met Flashpoint, Convergence en Rebirth. Marvel Comics had Ultimate, All-New All-Different en Secret Wars om de continuïteit op te schudden.

Daarnaast werd de trade paperback steeds populairder. De schrijvers van comics waren hierop bedacht. Bij het schrijven van een nieuwe comic werd er steeds vaker rekening gehouden met een verhaalboog van vijf delen. Hierdoor kregen comics een lager tempo. Er werd gestreefd naar een filmisch beeldverhaal, waar beeld werd gebruikt om spanning of een bepaald gevoel op te bouwen. Een bijwerking was dat sommige verhalen minder makkelijk te volgen waren dan voorheen.

Een nieuw tijdperk?

We zitten nu nog in de Moderne Eeuw van comics. Hierdoor is het lastig te zeggen wanneer deze periode zal eindigen, of dat hij eigenlijk al geëindigd is. Ook is het makkelijker om achteraf de precieze kenmerken vast te stellen. Wel is het duidelijk dat comics een medium is dat zichzelf steeds probeert te vernieuwen en onderhevig is aan verandering. De tijd zal het leren.

Plaats de eerste reactie op "Moderne Eeuw van Comics"

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.