Comiclegendes: Stan Lee

Afbeelding via Hollywood Punch Reporter

Stan Lee is tegenwoordig vooral bekend als het boegbeeld van Marvel. Ondanks zijn leeftijd is hij nog erg actief in de comicindustrie. Fans kijken bijvoorbeeld uit naar zijn cameo’s in de Marvelfilms. In dit artikel bekijken we hoe de levende legende geboren werd.

Stan Lee werd in 1922 geboren in New York als Stanley Martin Lieber. In zijn jeugd wou hij al schrijver worden. Hij had de ambitie om een ‘Great American Novel’ te schrijven, een boek dat de ziel van Amerika weet weer te geven.

Een jonge Stan Lee. Afbeelding via Pinterest

Begin van een carrière

In 1939 kon Stan Lee via een oom bij Timely Comics beginnen, het bedrijf dat later zou uitgroeien tot Marvel Comics. Hij begon als assistent, en moest onder meer inktpotten bijvullen, lunch halen, en potloodlijnen uitvlakken. Hij schoof niet onder stoelen en banken dat hij ambieerde schrijver te zijn, wat in 1941 beloond werd. Hij mocht zijn eerste comic schrijven, een kort verhaal in Captain America Comics #3. Hij ondertekende het met het pseudoniem Stan Lee, aangezien hij zijn echte naam wou gebruiken voor serieuzer schrijfwerk. Later zou hij zijn naam officieel veranderen naar Stan Lee, aangezien iedereen hem met deze naam kende.

Na zijn eerste verhaal mocht Stan Lee vaker comics schrijven. De eerste personages die hij cocreëerde waren the Destroyer, Jack Frost en Father Time. Deze personages verschenen in augustus 1941. Later dat jaar verlieten Joe Simon en Jack Kirby Timely Comics, waardoor het bedrijf verlegen zat om talent. De uitgever, Martin Goodman, promootte de toen 19-jarige Stan Lee tot interim redacteur. Hij deed het echter zo goed in die positie dat hij aanbleef en zich later opwerkte tot hoofdredacteur.

Na de oorlog, in de jaren ’50, raakte de comicindustrie in het slop. Stan Lee overwoog hierdoor een andere carrière. DC Comics zorgde echter voor een opleving met de introductie van Barry Allen en de Justice League of America. De laatstgenoemde titel deed het zo goed, dat de baas van Stan Lee hem opdroeg ook een superheldenteam te bedenken. Samen met Jack Kirby bedacht hij Fantastic Four. Zijn vrouw moedigde hem aan verhalen te schrijven die hij zelf zou willen lezen, in plaats van te denken aan het jongere publiek. Hij wou namelijk nog steeds een ander beroep kiezen. Het pakte echter anders uit. Zijn personages met gebreken en ‘normale’ problemen spraken studenten erg aan. De Fantastic Four werd een van de populairste titels uit zijn tijd.

De Marvel Methode

Een comic van Jack Kirby volgens de Marvel Methode. Afbeelding via zak-site

Er volgden snel andere titels. Samen met Jack Kirby ontwierp hij Hulk, Thor, Iron Man en de X-Men. Lee en Bill Everett bedachten Daredevil. Met Steve Ditko kwamen Doctor Strange en, het meest herkenbare Marvelpersonage, Spiderman tot vervulling.

Door het vele werk raakte Stan Lee in tijdsnood. Uit noodzaak ontstond de ‘Marvel Methode’ van scriptschrijven. Lee scheef een synopsis voor een verhaal, waarna de illustrator het hele verhaal tekende. Daarna schreef Lee de dialogen in de tekstballonnen.

Dit zorgde in latere jaren voor enig conflict. Het was namelijk moeilijk te zeggen wie hoofdverantwoordelijk was voor de creatie van bepaalde personages. Sommigen twijfelen aan de bijdrage die Lee leverde aan de schepping van zijn personages. Daarnaast kregen illustrators alleen betaald voor het tekenen, terwijl ze eigenlijk ook medeauteurs waren. Ondanks deze kritiek staat het wel als een paal boven water dat Stan Lees frisse, realistische dialogen een van de redenen was waarom Marvel zo succesvol was in de Zilveren Eeuw van comics.

Stan Lee in Captain America: Civil War. Afbeelding via The Independent

Stan the Showman

Afgezien van zijn werk staat Stan Lee vooral bekend om zijn persoonlijkheid. Hij is erg optimistisch en toont veel initiatief om mensen bij Marvel te betrekken. In 1964 begon hij ‘Merry Marvel Marching Society’, een fanclub voor Marvel. In de nieuwspagina’s van de comics verscheen de column Stan’s Soapbox. Hierin schreef hij zeer informeel om een band te vormen met de lezers. Hij maakte daarbij gebruik van verschillende slogans. ‘Excelsior!’ is hiervan het meest bekend. Stan Lee is een belangrijke factor geweest bij het ontstaan van de comic fancultuur.

Stan Lee is daarnaast deels verantwoordelijk voor het multimediaconcern dat Marvel nu is. In 1981 verhuisde hij naar Californië om Marvelfilms en -televisieseries te ontwikkelen. In de producties staat Stan Lee aangegeven als uitvoerend producent. Ook is hij bekend om zijn cameo’s in de films. Hij is in zoveel films verschenen dat hij de In een aantal van de animatieseries is Lee ook in beeld verschenen. Daarbij heeft Stan Lee verschillende multimediabedrijven opgezet voor producties met superhelden, waaronder Stan Lee Media en POW! Entertainment. Hij heeft zelfs een eigen conventie, Stan Lee’s LA Comic Con.

Tot op de dag van vandaag is Stan Lee erg actief, ondanks dat hij inmiddels al 94 is. Hij heeft verschillende social media-accounts, verschijnt nog steeds in films en series, en bezoekt conventies. ‘Stan the Man’ is hiermee tot recht een levende legende.

Plaats de eerste reactie op "Comiclegendes: Stan Lee"

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.