Comiclegendes: Bill Finger

Afbeelding: Bob Kane/DC Comics

Voor tientallen jaren is Bill Finger de onbezongen held geweest van de comicswereld. Hij bedacht samen met Bob Kane Batman, maar heeft daar tot twee jaar geleden nooit erkenning voor gekregen. Hoe is dat zo gekomen?

Een jonge Bill Finger

Bill Finger werd in 1914 geboren in Denver in Amerika. Hij verhuisde met zijn familie naar New York en werkte in zijn jonge jaren als schoenenverkoper. Na een ontmoeting met Bob Kane op een feestje ging hij in 1938 echter aan de slag in diens studio. Bob Kane was een illustrator voor stripboeken, en Bill Finger schreef hier de verhalen bij.

Conceptie van een held

Na het grote succes van Superman zocht National Comics, de voorloper van DC Comics, naar nog een superheld. Bob Kane had hiervoor een idee, zo herinnerde Bill Finger zich: “Hij had een personage getekend wie een rode maillot droeg en laarzen. Hij had geen handschoenen aan, en had een oogmasker op. Er waren twee stijve vleermuisachtige vleugels die uitstaken. Eronder stond er groot: BATMAN.”

Bill Finger had echter nog wat op- en aanmerkingen op het personage. Hij zou te veel op Superman lijken, en het kostuum moest niet rood zijn. Ook werden er een kap, een cape en handschoenen voorgesteld. Niet alleen het kostuum kreeg suggesties, de schrijver had ook veel ideeën voor het personage. Hij bedacht de naam Bruce Wayne, en baseerde hem op Sherlock Holmes, Doouglas Fairbanks en the Phantom.

De eerste tekening van Batman door Bob Kane

In de schaduw

Bob Kane nam dit bijgewerkte idee mee naar een redacteur van National Comics, zonder Finger hierbij te betrekken. De redacteur was enthousiast, en er werd een deal getekend. Ook hier werd Bill Finger buiten beschouwing gelaten. Hierdoor werd Bob Kane opgeschreven als de enige bedenker van Batman.

Desondanks werkte het duo lang samen aan de Batman-comics. Bill Finger schreef de eerste twee comics met Batman erin en tientallen andere verhalen met het personage. Veel van de kenmerkende aspecten van de serie werden door Finger bedacht, waaronder de naam Gotham City, de Batmobile, en de T-Rex in de Batcave. Ook heeft hij geholpen bij het bedenken van veel bijpersonages, zoals de Joker, Catwoman, Penguin en de Riddler.

Finger had echter een groot gebrek: hij leverde zijn werk vaak te laat in. Dit gebeurde zo vaak dat hij hier een reputatie om kreeg. Eens leverde hij een pagina script in, welke vastgeniet was aan een stapel lege bladzijdes. Hierdoor werd hij vervangen door een andere schrijver. Later zou hij wel weer terugkeren naar de titel.

Ander werk

De originele Green Lantern, door Martin Nodell

In zijn leven werkte de schrijver niet alleen aan Batman. Een andere beroemde creatie is Alan Scott. Hij bedacht de originele Green Lantern samen met Martin Nodell. Daarnaast is hij de medecreator van onder meer Lana Lang en Wildcat. Finger heeft niet alleen voor DC geschreven. Zo heeft hij voor Timely Comics, de voorloper van Marvel, de All-Winners Squad bedacht.

Afgezien van comics heeft Finger ook een aantal filmscripts geschreven. Hij schreef voor ‘Death Comes to Planet Aytin’, ‘The Green Slime’ en ‘Track of the Moon Beast’. Ook heeft hij geholpen met het schrijven van twee afleveringen van de Batman-televisieserie.

Nalatenschap

Bill Finger overleed op 59-jarige leeftijd aan aderverkalking, in 1974. Gedurende zijn leven heeft hij nooit erkenning gekregen voor zijn rol bij de conceptie van Batman. Bob Kane sprak hierover zijn berouw uit, vijftien jaar na het overlijden van Finger, in 1989. De kleindochter van Bill Finger heeft echter haar best gedaan om erkenning te krijgen voor de bijdrage van haar opa. Dit lukte in 2015. Sindsdien staat er in comics, films en series met Batman het zinnetje ‘based on the characters by Bob Kane with Bill Finger’.

Binnenkort wordt de schrijver geëerd met een eigen straat in New York. 192nd Street wordt hernoemd. De straat gaat ‘Bill Finger Way’ heten en ligt aan Poe Park. In dit park zouden Bill Finger en Bob Kane voor het eerst ideeën uitgewisseld hebben die later zouden uitgroeien tot Batman.

 

Plaats de eerste reactie op "Comiclegendes: Bill Finger"

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.