Star Wars comics: van Darth Vader tot Darth Bane

Afbeelding van Marvel Comics.

Disney heeft een nieuwe live-action Star Wars-televisieserie aangekondigd. Over welke periode deze gaat is niet gezegd. Er is echter genoeg keuze buiten de films om, mede dankzij de comics. Hoe is deze rijke mythologie ontstaan?

Twijfelachtig begin

De allereerste Star Wars-comic. Afbeelding: Marvel Comics

Marvel publiceerde de eerste Star Wars-comic op 12 april 1977, een maand voor de eerste film in première ging. Lucasfilm, het bedrijf achter Star Wars, zat namelijk verlegen om marketing. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. In 1975 werd Star Wars voor het eerst aan Marvel aangeboden, maar zij sloegen het af. Sciencefiction verkocht niet goed genoeg en het bedrijf had niet veel ervaring met filmadaptaties. Ook kon het bedrijf zich geen financiële missers veroorloven.

In 1977 probeerde Lucasfilm het opnieuw, ditmaal met succes. Marvelredacteur Roy Thomas beval de serie aan. Niet alleen omdat hij de serie zelf interessant vond; Marvel hoefde Lucasfilm geen geld te betalen voor het publiceren van de serie. Pas als de comic vaker dan 100.000 keer verkocht werd hoefde de uitgever royalties te betalen. Gelukkig voor Lucasfilm gebeurde dit. Tegen de verwachting in werd Star Wars een bestseller. De comic verkocht zelfs zo goed dat het Marvel Comics redde van faillissement.

Marvel had echter maar materiaal gekregen voor het maken van zes comics, namelijk het filmscript van de eerste film. In hun contract stond dat de personages geen al te grote avonturen mochten beleven in verdere comics, in verband met de aankomende films. Daarom werden er kortere avonturen geschreven, met een verhaal per comic. Hiervoor werden veel nieuwe personages en werelden uitgevonden. Deze waren soms onconventioneel, zoals Jaxxon, wie eruit ziet als een antropomorfisch groen konijn.

Jaxxon, Jax voor vrienden. Afbeelding: Marvel Comics

Wisseling van de wacht

Jarenlang liep de Star Wars-comic goed, maar hier kwam in 1986 een einde aan. Het was drie jaar geleden sinds de laatste Star Wars-film was uitgekomen, en het leek er niet op alsof er een nieuwe aankwam. De interesse voor (en daarmee de verkoop van) de serie liep terug en hij werd geannuleerd.

Een paar jaar later vond het creatieve duo Tom Veitch en Cam Kennedy dat zij het heft in eigen handen moesten nemen. Ze hadden het gevoel dat er veel meer leven in de serie zat, welke ongebruikt werd. Ze namen contact op met Lucasfilm, welke enthousiast reageerde na het zien van hun portfolio. Het duo mocht niet alleen een nieuwe serie schrijven en illustreren, ze konden zelfs de publicatierechten krijgen!

Star Wars: Dark Empire, de eerste Dark Horse Star Wars-strip. Afbeelding: Dark Horse Comics

Hierop maakten Veitch en Kennedy Star Wars: Dark Empire, een vervolg op Return of the Jedi. Deze zou aanvankelijk via Marvel gepubliceerd worden, maar de uitgever geloofde niet meer in de franchise. Daarom werd de serie ondergebracht bij een jonge onafhankelijke uitgever die veel succes had met het publiceren van Aliens- en Predators-comics: Dark Horse Comics.

De strip kwam in 1991 in de schappen te liggen en werd goed ontvangen. Uiteindelijk kreeg de serie tot twee keer toe een vervolg. Dit succes ligt waarschijnlijk niet alleen in handen van Dark Horse. In hetzelfde jaar kwam ook voor het eerst sinds jaren een Star Wars-boek op de markt, Heir to the Empire van Timothy Zahn. Daarnaast begonnen videogames meer focus te leggen op de Expanded Universe van Star Wars, ofwel alle gebeurtenissen in het Star Wars universum buiten de films om. Hierdoor werd de interesse voor Star Wars vergroot. Uiteraard kwam deze tot een nieuw hoogtepunt toen er aan het eind van de jaren ’90 er nieuwe films werden aangekondigd.

House of Mouse

Terug bij af: Star Wars #1 uit 2015. Afbeelding: Marvel Comics

In 2014 werd het bekend dat Disney Lucasfilm ging kopen. De aankoop van Lucasfilm was controversieel, aangezien Disney al snel aangaf dat de Expanded Universe geen onderdeel meer zou uitmaken van het ‘canon’ verhaal. Alle andere verhalen die in de comics (en ook games en boeken) verschenen waren werden dus nietig verklaard. Dit gaf het bedrijf meer vrijheid bij het schrijven van nieuw materiaal. Hiermee is de kans dus klein dat de nieuwe Star Wars-serie gebaseerd wordt op ouder materiaal, al hopen veel fans er wel op.

Met de aankoop kreeg Disney ook de rechten van de Star Wars-comics in handen. Handig, aangezien het multimediabedrijf eerder Marvel had gekocht. In 2015 werden de Star Wars-comics dus weer door Marvel uitgegeven. Ook deze comics werden goed ontvangen. Volgens menig comicfan zijn de Star Wars-comics de beste strips die Marvel momenteel uitbrengt. Dat de franchise het goed doet, blijkt wel uit het feit dat er momenteel zes verschillende comicseries van Star Wars uitkomen. Het lijkt er dus op dat de Force met Star Wars is.

Plaats de eerste reactie op "Star Wars comics: van Darth Vader tot Darth Bane"

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.