Top 5 Vrijdag: Vampiers in comics

Morbius the Living Vampire en Spider-Man. Afbeelding van Marvel Comics.

Onlangs werd het bekend dat Morbius the Living Vampire een eigen film krijgt bij Sony. De film wordt een spin-off van Spider-Man. Morbius is een uniek personage, aangezien hij door een mislukt experiment een vampier werd, in plaats van door een beet. Welke andere vampiers komen er voor in comics?

5. Graaf Dracula

Tomb of Dracula, afbeelding van Marvel Comics

De meest voor de hand liggende vampier is uiteraard Dracula. De vampier uit het boek van Bram Stoker bestaat in films, series, boeken, games en dus ook in comics. Hij verscheen in 1972 in de serie Tomb of Dracula, waarin hij de slechterik was. Een groep vampierjagers maakten in deze serie jacht op hem. Sindsdien heeft hij het ook aan de stok gehad met onder meer de X-Men, Spider-Man en Blade. Dracula is in de comics echt een klassieke vampier; hij kan niet tegen daglicht en zilver, en kan uiteraard in een vleermuis veranderen.

 

4. Angel

Angel & Faith, afbeelding van Dark Horse

Angel van Buffy the Vampire Slayer komt natuurlijk uit de gelijknamige televisieserie. De serie is echter verdergegaan in stripvorm nadat deze geannuleerd werd. Inmiddels bevindt de serie zich in het elfde seizoen. Angel is een vampier die bekend stond als de meest sadistische vampier in Europa. Toen werd hij echter vervloekt door een Romavrouw, waardoor hij een ziel kreeg. Hij schaamde zich voor zijn daden en probeert het sindsdien goed te maken door kwaad te bestrijden.

 

3. Skinner Sweet

American Vampire, afbeelding van Vertigo Comics

Skinner Sweet is het titelpersonage uit American Vampire en is geschreven door Scott Snyder en Stephen King. Skinner is een beruchte dief en moordenaar uit de 19e eeuw. Zonder dat hij het doorhad maakte hij een groep elitaire Europese vampiers boos. In een gevecht met de vampiers werd Skinner zelf een vampier, de eerste Amerikaanse vampier. In tegenstelling tot de Europese variant kan een Amerikaanse vampier wel tegen zonlicht en zilver, maar is daarentegen erg gevoelig voor goud en maanloze nachten.

 

2. Blade

Blade. Afbeelding van Marvel Comics

Technisch gezien is Blade niet echt een vampier, maar een dhampir. Toch tellen we hem mee doordat Blade iconisch is en veel vampierachtige eigenschappen bezit. Zo is hij sneller en sterker dan mensen, heeft hij scherpe hoektanden en heeft hij bloed nodig. Het drinken van bloed vindt hij echter ethisch onverantwoord, dus hij drinkt in plaats daarvan een serum die hem voedt. Onder het mom van ‘it takes one to know one‘ jaagt Blade op vampiers. Dit doet hij onder meer met behulp van verschillende krijgskunsten en geweren, maar ook met het gebruik van werpmessen en een speciaal zwaard.

 

1. Vampirella

Vampirella. Afbeelding van Dynamite Entertainment

Vampirella is een goede vampier en staat vooral bekend om haar kostuum, een zeer onthullend rood badpak. Ze verscheen voor het eerst in 1969 bij Warren Publishing. In het verhaal kwam Vampirella van de planeet Drakulon, waar een vampierenras leefde van bloed dat door rivieren stroomde. De rivieren dreigden echter op te drogen door de twee zonnen waar de planeet om draait. Uiteindelijk ontsnapte Vampirella de planeet door met een gecrasht ruimteschip naar Aarde te komen. Dit verhaal is later meerdere keren geretconned. Inmiddels worden de verhalen van het personage gepubliceerd door Dynamite Entertainment.

Plaats de eerste reactie op "Top 5 Vrijdag: Vampiers in comics"

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.