Top 5 Vrijdag: Beste comics van 2017

2017 was een goed jaar voor comics. DC’s Rebirth bleef sterk en met evenementen als Metal en Doomsday Clock gooide DC hoge ogen. Ook op het gebied van indie comics was er veel te kiezen. Eigenlijk is het niet mogelijk om maar vijf comics te kiezen die het beste van het jaar vertegenwoordigen, maar we gaan het toch doen.

5. Black Hammer

Schrijver: Jeff Lemire
Illustrators: David Rubín en Dean Ormston
Uitgeverij: Dark Horse Comics

Black Hammer gaat over een groep superhelden die na een catastrofe uit hun superheldenuniversums zijn gevaagd. Op een of andere manier zijn ze terecht gekomen op een boerderij. Ze zoeken een weg naar huis, al kunnen ze de plaats waar ze zijn beland niet verlaten. Black Hammer is een postmodernistisch verhaal met personages die direct uit de Zilveren Eeuw van comics zijn geplukt. Naast het mysterie dat zich afspeelt gaat de comic over de menselijkheid van de superhelden.

Black Hammer. Afbeelding door Dean Ormston

4. Batman

Schrijver: Tom King
Illustrators: Mikel Janín, David Finch, Mitch Gerads en anderen
Uitgeverij: DC Comics

Tom Kings Batman wordt gekenmerkt door de kwetsbaarheid die hij the Bat toebedeeld. In de verhalen stelt hij Bruce Wayne een stuk gevoeliger op dan voorheen werd gedaan, wat leidde tot notoire momenten zoals zijn aanzoek aan Catwoman. Vooral War of Jokes and Riddles is het lezen waard. Dit verhaal gaat over de vroege jaren van Batmans carrière, toen de Joker en de Riddler het met elkaar uitvochten in Gotham.

Batman #25. Afbeelding door Mikel Janín

3. Black Bolt

Schrijver: Saladin Ahmed
Illustrator:Christian James Ward
Uitgeverij: Marvel Comics

Een van de beste comics van het jaar komt van de hand van een nieuwkomer in de comicsindustrie. Saladin Ahmed begon als sciencefictionauteur, maar maakte dit jaar furore met Black Bolt. In dit verhaal is Blackagar opgesloten in een gevangenis waar zijn krachten niet werken. Dit heeft als (enige) voordeel dat hij eindelijk kan praten zonder alles om hem heen te verwoesten. Hierdoor wordt Black Bolt eindelijk een persoonlijkheid toegekend die verder strekt dan enkel een stil en onbewogen type. Ahmed en Ward hebben met Black Bolt een titel gemaakt die de Inhumans weer in een goed licht kan zetten.

Black Bolt. Afbeelding door Christian James Ward

2. My Favorite Thing Is Monsters

Schrijver/Illustrator: Emil Ferris
Uitgeverij: Fantagraphics

Nog een nieuwkomer op de lijst is Emil Ferris met My Favorite Thing Is Monsters. Dit is een unieke beeldroman met invloeden van onder meer EC Comics, detectiveseries en Creature Features, gestoken in een jasje van balpentekeningen op gelinieerd papier. Het gaat over de jonge Karen, wie de zelfmoord van haar buurvrouw onderzoekt, een geheimzinnige Holocaust-overlever.

My Favorite Thing Is Monsters. Afbeelding door Emil Ferris

1. Mister Miracle

Schrijver: Tom King
Illustrator: Mitch Gerads
Uitgeverij: DC Comics

Tom King weet de huidige tijdgeest goed weer te geven in Mister Miracle. In de comic probeert Scott Free zijn plaats te vinden in een wereld waar iedereen het met elkaar oneens lijkt te zijn. Ondanks dat Mister Miracle overal uit kan ontsnappen blijkt hij flink in de knoop te zitten met zijn geest. Daarnaast weerklinkt Jack Kirby’s visie door in deze comic. Al met al is Mister Miracle een zeer memorabel product van zijn tijd.

Mister Miracle. Afbeelding door Mitch Gerads

Plaats de eerste reactie op "Top 5 Vrijdag: Beste comics van 2017"

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.